بررسی وضعیت اشتغال و بیکاری فارس در تابستان امسال
بررسی وضعیت اشتغال و بیکاری فارس در تابستان امسال

بررسی وضعیت اشتغال و بیکاری فارس در تابستان امسال

اشتغال و بیکاری، از مباحث اساسی اقتصاد هر کشوری به‌شمار می‌رود؛ به این معنا که رشد اشتغال و کاهش بیکاری، به‌عنوان یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی جوامع مد نظر قرار گرفته است.

نرخ بیکاری و اشتغال فاکتورهایی برای ارزیابی شرایط اقتصادی هر کشوری بوده و در ایران نیز اطلاعات مرتبط با بازار، از سال ۱۳۷۶ در قالب طرحی با عنوان "آمارگیری از ویژگی‌های اشتغال و بیکاری خانوار" شروع شد و بعد از بازنگری به نام "طرح آمارگیری نیروی کار" از سال ۱۳۸۴ شروع شد و تاکنون در ماه میانی هر فصل اجرا شده است.

هدف از اجرای "طرح آمارگیری نیروی‌کار" شناخت ساختار و وضعیت جاری نیروی کار و تغییرات آن در کشور از طریق برآورد شاخص‌های فصلی و سالانه نیروی کار در کشور، برآورد تعداد سالانه در کشور، برآورد تغییرات فصلی و سالانه شاخص‌های نیروی کار در کشور و برآورد تغییرات سالانه شاخص‌های نیروی کار در استان‌ها، تامین می‌شود.

جامعه تحت پوشش طرح آمارگیری نیروی کار مجموعه افرادیست که طبق تعریف، عضو خانوارهای معمولی ساکن یا گروهی در نقاط شهری یا روستایی کشور هستند. به همین دلیل طرح مذکور اعضای خانوارهای معمولی غیرساکن و اعضای خانوارهای موسسه‌ای را پوشش نمی‌دهد.

روش آمارگیری در این طرح به صورت خوشه‌ای دو مرحله‌ای طبقه‌بندی شده و علاوه بر براورد سطوح، براورد تغییرات نیز مورد نظر است، از اینرو از روش نمونهگیری چرخشی استفاده می‌شود.

نتایج آماری اشتغال و بیکاری در فارس

ﺑﺮاﺳﺎس ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻃﺮح آﻣﺎرگیری ﻧﯿﺮوی کار ﻓﺼﻞ ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن امسال که ﺗﻮﺳﻂ مرکز آﻣﺎر اﯾﺮان، و با در نظر گرفتن نرخ بیکاری، مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال جمعیت پانزده ساله و بیشتر فارس انجام و منتشر شده است، بالغ بر 6.7 درصد از جمعیت فعال این استان در فصل تابستان بیکار بوده‌اند.

منطبق بر این آمار نرخ بیکاری در جمعیت پانزده ساله و بیشتر استان فارس 6.7 درصد، نرخ مشارکت اقتصادی (فعالیت) 36.9 درصد و نرخ شاغلان 34.4 درصد بوده است.

با استناد به مقادیر نرخ بیکاری، نرخ مشارکت اقتصادی و نسبت اشتغال کشور و استان فارس در تابستان امسال برای جمعیت پانزده ساله و بیشتر، اعم از مردان و زنان، و مقایسه بین این اعداد نکاتی را می‌توان استنباط کرد.

اولین نکته اینکه در تابستان امسال نرخ مشارکت اقتصادی فارس 36.9 درصد و کشور 41.7 درصد و نرخ بیکاری استان 6.7 درصد و کشور 7.5 درصد بوده، به این معنا که نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت فعال فارس نسبت به کشور کمتر و به تبع آن نرخ بیکاری نیز پائین‌تر است.

از طرفی به لحاظ مفاهیم اماری، نرخ بیکاری 6.7 درصدی فصل تابستان امسال استان فارس را برآورد نقطه‌‎ای این نرخ می‌نامند و با توجه به دیگر برآوردها می‌توان به برآورد فاصله‌ای یا فاصله اطمینان با ضریب اطمینان معلوم اشاره کرد. براین اساس فاصله اطمینان یا برآورد فاصله‌ای نرخ بیکاری فارس با ضریب اطمینان 95 درصد در زمان امارگیری،

از منظری و با مقایسه نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ بیکاری تابستان امسال و زمان مشابه سال گذشته شاهد کاهش 0.2 درصدی و کاهش 0.1 درصدی نرخ بیکاری در استان فارس هستیم.

نرخ مشارکت اقتصادی براساس آمارگیری تابستان سال گذشته 37.1 درصد و نرخ بیکاری تابستان سال گذشته 8.6 درصد اعلام شده بود.

براساس این گزارش و با قیاس بین نسبت اشتغال فصل تابستان امسال با مدت مشابه سال گذشته در فارس شاهد کاهش این شاخص به میزان 0.2 درصد هستیم به طوریکه این عدد از 34.6 به 34.4 درصد رسیده است.

برپایه گزارش اعلامی مرکز آمار ایران، کمترین نرخ بیکاری با عدد 4.3 درصد در جمعیت 15 ساله و بیشتر، مربوط به استان مرکزی و بالاترین نرخ با 14 درصد مربوط به استان سیستان و بلوچستان است.

از طرفی نرخ بیکاری در شانزده استان از میانگین کشوری بالاتر و در 15 استان از میانگین کشوری پائین‌تر بوده و جایگاه فارس نیز سیزدهمین استان کشور است.

انتهای پیام

 

همچنین ببینید

اشتباه بزرگ بیماران دیابتی

اشتباه بزرگ بیماران دیابتی

ايسنا : مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان این که متاسفانه برخی از پزشکان چون قند بیماران دیابتی بالاست به بیمار توصیه می‌کنند نان و برنج را از برنامه‌های غذایی خود حذف کنند، تاکید کرد: حذف کربوهیدرات‌ها از برنامه غذایی بیماران دیابتی اشتباه بسیار بزرگی است.